Periodiek onderhoud aan je website is noodzakelijk zodat hij goed, veilig en snel blijft werken. Het onderhouden van je website vormt de basis van een goed werkende website. Hiermee verlaag je het risico dat je website minder goed werkt, gevonden wordt, gehackt kan worden en trager wordt. Goede redenen dus om hier gauw mee aan de slag te gaan. In deze blog leg ik je uit waar je op moet letten bij het onderhouden van je website.

Regelmaat in je onderhoud

Zoals de eerste zin al weggaf is het belangrijk om regelmatig je website te controleren en te onderhouden. Periodiek onderhoud is hierbij de oplossing. Ook bij websites met weinig tot niet veranderende content is het advies om minimaal één keer per maand in te loggen en je website te controleren of alles nog werkt zoals verwacht en of er updates gedaan moeten worden. Dit is ook meteen een mooi moment om te controleren of je informatie op je website nog steeds relevant is.

Zorg altijd voor een back-up

Bij ieder onderhoud raad ik je aan eerst een backup te maken van je website. Mocht er iets misgaan tijdens je aanpassingen en updates, kan je altijd terugvallen op je backup. Het beheren van je backups doe je bij je hostingprovider. Vaak wordt je website standaard al één keer per dag gebackupped. Controleer of dit voor jouw website ook is geconfigureerd en of de backup frequentie past bij jouw organisatie.

Bijwerken wordpress en plugins

Het is belangrijk dat je wordpress versie en je plugins gebruik maken van de meest recente versie. Nieuwe versies bevatten bijna altijd veiligheidsupdates. Daarnaast zijn nieuwere versies vaak een verder geoptimaliseerd, zodat je website ook nog eens sneller laad. Hiermee houdt je je website een stuk veiliger en verlaag je het risico gehackt te worden of dat er foutmeldingen ontstaan.
Soms bevatten updates ook nieuwe functionaliteiten, test daarom na het updaten altijd of je website nog goed werkt, mogelijk moeten enkele configuraties aangepast worden.

Niet gebruikte plugins verwijderen

Heb jij plugins geïnstalleerd die je niet (meer) gebruikt? Verwijder deze dan. Als een plugin niet iets toevoegt kan het alleen maar extra veiligheidsrisico’s bijdragen en je website vertragen. Dit kan ook een goed moment zijn om te controleren of gebruikte plugin nog steeds aansluit bij jouw behoeftes en een andere plugin misschien niet beter voor je werkt.

WordPress thema

Net als je WordPress versie en je plugins, kan je ook je wordpress thema updaten. Controleer of er voor jouw thema updates beschikbaar zijn en werk ze bij naar de nieuwste versie. Niet gebruikte thema’s kan je het beste verwijderen. Wel kan je één thema als backup behouden. Bij voorkeur zou je dan het meest recente standaard WordPress ‘twentytwentyone’ thema kunnen behouden

Snellere laadtijd

Een sneller ladende website draagt bij aan een soepel gebruik, maar is ook steeds belangrijker voor zoekmachines zoals Google. Om beter gevonden te worden is het meten van je pagina snelheid heel interessant om op te nemen in het onderhoud. Het uitvoeren van periodieke updates zal al bijdragen aan het versnellen van je website. Daarnaast zijn er nog legio andere mogelijkheden om de snelheid van je pagina te bevorderen. De meest voor de hand liggende optimalisaties zijn: het optimaliseren van mediabestanden, instellen van browser caching en javascript & css bestanden comprimeren en bundelen.

Database optimaliseren

Wil je nog een stapje verder gaan? Over de tijd heen verzamelt je database allerlei informatie en bevat het steeds meer oude bestanden. Zo kan je denken aan oudere pagina en artikelversies, ofwel oudere revisies. Maar ook bestanden van oude thema’s en plugins. Hiervoor zijn verschillende plugins beschikbaar die je bij het opschonen hiervan kan helpen. Deze handeling brengt wel risico’s met zich mee. Zorg er daarom altijd voor dat je een recente backup beschikbaar hebt. Mocht er dan iets fout gaan, kan je je fout gemakkelijk terugdraaien.

Zoekmachine optimalisatie (SEO)

Nu de basis weer op orde is qua stabiliteit, snelheid en veiligheid is er nog een onderdeel die bijdraagt aan een betere vindbaarheid van je website. Je content voor zoekmachines bestaat grofweg uit twee onderdelen, allereerst de inhoud van je content. Spreek je de juiste doepgroep aan en draagt je informatie bij aan relevante zoekwoorden waar je je op wilt focussen? En anderzijds aan de technische inhoud van je content. Een plugin als Yoast SEO helpt je om te controleren of je pagina aan de technische en inhoudelijke criteria voldoet voor een goede zoekmachine tekst.
Voordat je aan de slag gaat met zoekmachine optimalisatie is het belangrijk dat je eerst in kaart hebt gebracht wie je doelgroep is, wat jij wilt bereiken en waar deze doelgroep naar zoekt, zodat jij jouw content hierop kan laten aansluiten.

Het loont dus om regelmatig in te loggen en je website te controleren en te onderhouden. Veel van het onderhoud kan je zelf doen. Wil jij hier meer mee doen en je kennis hierover vergroten of het onderhoud geheel of gedeeltelijk door iemand anders laten doen? Ik kan je helpen met jouw onderhoud door jou te voorzien van kennis of het voor jou uit handen te nemen.